Fiscalitate

Arhiva

Elemente legate de aplicarea TVA in cazul serviciilor de natura transport intracomunitar de bunuri

Baza legala : Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare; HG44/2004 privind Normele de aplicare a Codului fiscal cu completari si modificari ulterioare

 

In privinta transportul intracomunitar de bunuri este util sa stim ca:

  • acesta reprezinta orice transport de bunuri al carui loc de plecare si, respectiv, loc de sosire sunt situate pe teritoriile a doua state membre diferite;
  • locul de plecare reprezinta locul unde incepe efectiv transportul de bunuri, indiferent de distantele parcurse pentru a ajunge la locul unde se gasesc bunurile;
  • locul de sosire reprezinta locul unde se incheie efectiv transportul de bunuri.

transport-intercomunitar

De exemplu, transportul de bunuri din Bulgaria in Ungaria reprezinta un transport intracomunitar de bunuri.

Conform prevederilor legale, sub aspectul regimului privind aplicarea TVA, intalnim mai multe situatii distincte privind transportul intracomunitar, si anume:

 

  • atunci cand prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania – aceste servicii sunt supuse regulii generale prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Locul prestarii este considerat a fi in Romania, iar persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica nicio scutire de TVA.

 

  • atunci cand prestatorul este stabilit in Romania, beneficiarul este stabilit in alt stat membru – daca prestatorul este stabilit in Romania si va presta servicii de transport intracomunitar de bunuri catre persoane impozabile care sunt stabilite in alte state membre, serviciile de transport sunt considerate servicii intracomunitare si nu au locul prestarii in Romania. Locul prestarii pentru aceste servicii este considerat a fi in principiu in statul membru in care este stabilit beneficiarul.  Pentru a aplica regula generala, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru si o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate. Aceste servicii se raporteaza de catre transportatorul din Romania in declaratia recapitulativa. Daca prestatorul roman nu este inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa solicite inregistrarea conform art. 1531 din Codul fiscal inainte de realizarea acestui transport intracomunitar de bunuri.

Pentru prestarea acestor servicii, societatea din Romania trebuie sa fie inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari.

 

  • in situatia in care prestatorul este stabilit in alt stat membru, beneficiarul este stabilit in Romania – daca prestatorul este stabilit in alt stat membru si factureaza servicii de transport intracomunitar de bunuri catre clienti persoane impozabile care sunt stabiliti in Romania, serviciile de transport sunt considerate achizitii intracomunitare de servicii si au locul prestarii in Romania. Obligatia platii taxei revine beneficiarului stabilit in Romania care, daca este inregistrat in scopuri de TVA, va aplica mecanismul taxarii inverse. In situatia in care beneficiarul nu este inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa solicite inregistrarea conform art. 1531 din Codul fiscal inainte de a beneficia de acest serviciu si va depune un decont special de TVA (formularul 301). Fiind o achizitie intracomunitara de servicii, exista si obligatia declararii acestei operatiuni in declaratia recapitulativa lunara (390).

 

Pentru achizitia acestor servicii, societatea din Romania trebuie sa fie inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari.

 

  • cand prestatorul este stabilit in Romania, iar beneficiarul este stabilit in afara Uniunii Europene – in situatia in care prestatori din Romania realizeaza servicii de transport intracomunitar de bunuri catre beneficiari stabiliti in afara Comunitatii, se aplica regula generala numai daca se face dovada ca beneficiarii sunt persoane impozabile din punctul de vedere al TVA. In aceasta situatie, serviciile nu sunt impozabile in Romania. Aceste servicii nu reprezinta servicii intracomunitare si nu se raporteaza in declaratia recapitulativa.

 

  • prestatorul este stabilit in afara Uniunii Europene, beneficiarul este stabilit in Romania – daca prestatorul este stabilit in afara UE si va presta servicii de transport intracomunitar de bunuri catre clienti persoane impozabile care sunt stabiliti in Romania, serviciile au locul prestarii in Romania. Beneficiarul persoana impozabila din Romania are obligatia platii TVA pentru un astfel de serviciu, respectiv clientul din Romania va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse daca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, sau, in cazul in care clientul nu este inregistrat in scopuri de TVA, va depune un decont special de taxa.

Operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii, nu se raporteaza in declaratia recapitulativa, iar beneficiarul nu are obligatia inregistrarii clientului in scopuri de TVA in cazul in care nu este inregistrat.

 

Programează o întâlnire

Suntem nerăbdători să ne întalnim cu dumneavoastră și să vă oferim din cunoștințele noastre:

Formular

Newsletter

Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail cele mai noi articole și promoții din partea CSB Audit:

Social Media

Suntem prezenți și pe urmatoarele rețele de socializare, cu sfaturi utile:

Copyright © 2021 CSBAudit. Toate drepturile rezervate. Politica de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal