Fără categorie Fiscalitate

Arhiva

Noutăti privind Impozitele şi taxele locale începând cu 01 ianuarie 2016

În privinţa impozitelor şi taxelor locale, cu aplicabilitate  de la 01 ianuarie 2016, apar noi elemente legate de  modul de  impozitare, aduse de modificările privind Codul  fiscal şi Codul de procedură fiscală, astfel:

  •   în codul fiscal actual (valabil în 2015) la art. 257 Scutiri se prevede că impozitul  pe teren nu se datorează pentru terenul aferent unei clădiri, pentru  suprafata de teren care este acoperită de o clădire;
  •  din 2016, art.464 Scutiri ,deşi extinde lista de scutiri, nu mai prevede printre acestea şi menţiunea anterioară.
  • o altă noutate constă în faptul că impozitul pe clădiri şi terenuri deţinute de persoane fizice sau juridice se reduce cu 50% dacă sunt utilizate in scop turistic pe o perioadă de până la 6 luni pe an, însă reducerea se aplică din anul fiscal următor celui în care a fost indeplinită condiţia.

Concluzie: începând cu anul 2016 se va taxa şi terenul de sub cladire, dar apare şi o facilitate fiscală legată de impozit în anumite condiţii.

 

Impozitarea diferită a clădirilor în funcţie de destinaţie: rezidenţială şi  nerezidenţială

  •  Din 2016, impozitul pe clădiri se va determina în funcţie de scopul utilizării clădiri : rezidenţială sau nerezidenţială;
  •     Clădirea rezidenţială este o constructie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilitătile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
  •    Clădire cu destinatie mixtă este o clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial.
  •   Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietate  sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/ taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii;
  •    Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietate sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% – 1,3%,inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii.

Remarca: Criteriul care stabilește impozitele: utilitățile. Clauza necesară în contract. Astfel, dacă cheltueilile cu utilitățile sunt înregistrate pe numele proprietarului persoană fizică, atunci cota de impozit va fi ca pentru locuințe. În schimb, dacă sunt înregistrate și deduse  ulterior, de firmă sau de PFA, impozitul va fi nerezidențial.

 

Baza legală:

Legea 227/2015 privind Codul fiscal;

OUG 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

 

Programează o întâlnire

Suntem nerăbdători să ne întalnim cu dumneavoastră și să vă oferim din cunoștințele noastre:

Formular

Newsletter

Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail cele mai noi articole și promoții din partea CSB Audit:

Social Media

Suntem prezenți și pe urmatoarele rețele de socializare, cu sfaturi utile:

Copyright © 2021 CSBAudit. Toate drepturile rezervate. Politica de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal