Baza legala: HG 831/2004 cu completari si modificari ulterioare; Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu completari si modificari ulterioare Conform prevederilor Codului Fiscal, art.21, alin.3 sit d), intre cheltuielile cu de ductibilitate limitata se numara si perisabilitatile,acestea fiind in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Astfel, limitele sunt stabilite prin HG nr.831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste limite admisibile sunt prezentate in norme, fiind intelese ca si scazaminte care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica). Este de retinut faptul ca nu reprezinta perisabilitati urmatoarele :
- · pierderi incluse in normele de consum tehnologic;
- · pierderi produse prin neglijenta;
- · sustrageri;
- · pierderile produse din alte cauze ce sunt imputabile persoanelor vinovate;
- · pierderile determinate de cauze de formta majora.
Mai sunt de retinut cateva aspecte importante, si anume:
- Perisabilitatile produse in conditiile prezentei norme se aproba de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionam marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute in anexele 1-3;
- Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare;
- Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, in limita caruia cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile din veniturile realizate;
- Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare;
- Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc;
- Limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz, livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si beneficiar;
- Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri;
- Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal;
- Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1-3 care fac parte integranta din prezentele norme, si se refera la:
- anexa nr. 1, HG nr.831/2004 pentru produse alimentare si nealimentare;
- anexa nr. 2, HG nr.831/2004 pentru produse medicamentoase de uz uman;
- anexa nr.3, HG nr.831/2004 pentru produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar.