Articole

Drepturi si obligatii in cazul concediilor neefectuate

Drepturi si obligatii in cazul concediilor neefectuate

Baza legala: Legea 53/2003 privind Codul muncii, republicata cu modificari si completari ulterioare Presupunem situatia  in care un salariat are zile de concediu de odihna neefectuate, in acest caz acesta:

  • poate sa obtina de la angajator o indemnizatie de concediu de odihna neefectuat numai dupa incetarea contractului individual de munca;
  • plata concediului de odihna neefectuat se va realiza la lichidarea ultimelor drepturi salariale.

9282vacanta-1 Indiferent daca un concediu de odihna a fost efectuat sau nu in anul in curs sau in anul urmator, acesta nu se pierde prin neefectuare. Daca nu a fost efectuat si inca mai exista posibilitatea efectuarii acestuia, este necesar sa precizam urmatoarele:

  • in conditia in care salariatul nu detine calitatea de angajat in cadrul companiei respective, atunci angajatorul este obligat prin lege sa acorde concediul de odihna pentru perioada din trecut pentru care nu s-a acordat;
  • in caz contrar, printr-o plangere adresata instantelor judecatoresti, salariatul poate fi despagubit de catre angajator in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din vina angajatorului in timpul indeplinirii responsabilitatilor legate de locul sau de munca.

Mai este de retinut si faptul ca cererea in instanta a salariatului va putea fi formulata in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului (termenul de prescriptie fiind cel prevazut de art. 265 alin. (1) lit. (c) din Codul muncii). Pe de alta parte, se considera ca angajatorul are obligatia:

  • de a acorda salariatului concediul de odihna pentru fiecare an lucrat;
  • precum si aceea de a nu ingradi sau refuza dreptul angajatului de a efectua concediul de odihna.

Observam, asadar, ca regulile din Codul muncii cu privire la efectuarea concediului de odihna sunt destul de restrictive, acestea impunand urmatoarele limitari:

  • concediul de odihna se efectueaza obligatoriu in fiecare an;
  • concediul de odihna se poate efectua  in anul urmator  numai in cazurile expres prevazute de lege;
  • concediul de odihna neefectuat poate fi compensat in bani doar la incheierea raportului de munca.