Articole

Impozit pe nerezidenti in cazul serviciilor de gazduire Web

Impozit pe nerezidenti in cazul serviciilor de gazduire Web

Baza legala: Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare ; HG 44/2004 privind Normele de aplicare a Codului fiscal cu completari si modificari ulterioare; Ordin 1400/2012 In conformitate cu prevederile legale date de art.115 alin(1) lit.d) si art.116 alin(2) lit.d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare, intra in sfera de aplicare a impozitului pe veniturile nerezidentilor si veniturile din inchirieri server (gazduire web), acestea avand urmatoarele particularitati :

  • reprezinta venituri din redevente;
  • se impoziteaza cu 16% din valoarea facturii platite nerezidentului.

descărcareImpozitul pe redeventa din punct de vedere declarativ:

  • se declara in formularul 100, lunar, pana pe data de 25 a lunii urmatoare;
  • pana pe data de 28 februarie a anului urmator, intervine obligatia depunerii declaratiei cu impozitul retinut/scutit pe veniturile realizate de nerezidenti, conform art. 119 din Codul fiscal.

In situatia in care beneficiarul de venit va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul platii catre nerezidenti, in conditiile art. 118 din Codul fiscal, atunci:

  • nu se mai aplica prevederile Codului fiscal;
  • se aplica reglementarile din prevederile din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul unde isi are rezidenta furnizorul.

Normele de aplicare pentru art. 118 alin. (2) din Codul fiscal, regasite la pct. 13 din HG. nr. 44/2004, stabilesc ca, pentru a fi valabil, un certificat de rezidenta fiscala trebuie sa fie prezentat in original sau in copie legalizata. Legislatia din Romania recunoaste si certificatele emise in format electronic, daca autoritatile fiscale din statele emitente le emit in format electronic. Este de subliniat faptul ca, in cazul in care certificatul a fost emis clasic, pe suport de hartie, scanarea acestuia nu reprezinta un certificat  electronic. Conform prevederilor Ordinului nr. 1.400/2012, sunt de notat urmatoarele aspecte:

  • persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.
  • atunci cand nu este incheiat un contract in forma scrisa, se inregistreaza documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piata sau orice alte documente corespunzatoare.