Baza legala: Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare; Legea 31/1990 privind societatile comerciale cu completari si modificari ulterioare In conformitate cu reglementarile legale, realizarea repartizarii profitului aferent unui exercitiu financiar este posibila doar dupa aprobarea Situatiilor financiare anuale. Astfel, nu este obligatorie repartizarea profitului la inchiderea exercitiului financiar, acest tip de operatiune poate avea loc si ulterior, dar, la momentul distribuirii si platii ulterioare a dividendelor, cum ar fi cele provenite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare, acestea se vor supune regimului fiscal in vigoare la data distribuirii lor. Adunarea generala a asociatilor poate decide :
- repartizarea intregului profit ramas nerepartizat din anii precedenti sau
- repartizarea doar a unei parti din acesta.
Este important sa mai retinem faptul ca exista si cazuri in care nu este permisa repartizarea profiturilor, respectiv conform prevederilor art. 69 din Legea nr. 31/1990, daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit. In conformitate cu prevederile articolului 36 alin. (4) din Codul fiscal se mai remarca faptul ca:
- nu se retine si nu se plateste impozit in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice;
- titlurile de participare pot fi detinute pe o perioada neintrerupta de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv. Anterior datei de 1 ianuarie 2014, termenul minim de detinere era de 2 ani.