Baza legala: OMFP79/2014; OMFP3055/2009 cu completari si modificari ulterioare; Legea 82/1991 cu completari si modificari ulterioare; OMFP 2239/2011 cu completari si modificari ulterioare; Prin aparitia OMFP. Nr 79/2014, sunt reglementate principalele aspecte cu privire la intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, respectiv pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale incheiate la 31 decembrie 2013 si a raportarilor anuale la 31 decembrie 2013. In privinta obligatiei de intocmire a situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2013, inclusiv in cazul fuziunii, dizolvarii sau lichidarii acestora, retinem ca persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 sunt urmatoarele:
- societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice;
- institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial;
- subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor mentionate mai sus, cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
- organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului Civil.
In privinta entitatilor care intocmesc si depun situatiile financiare mai retinem urmatoarele:
- Entitatile care aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare si care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din OMFP nr. 3.055/2009 si anume: total active 3.650.000 euro; cifra de afaceri neta 7.300.000 euro; numar mediu salariati: 50, intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilant, cod 10;
- cont de profit si pierdere, cod 20;
- situatia modificarilor capitalului propriu;
- situatia fluxurilor de numerar;
- note explicative la situatiile financiare anuale.
Toate acestea se insotesc de formularul „Date informative” cod 30 si formularul „Situatia activelor imobilizate” cod 40.
- Entitatile care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime prevazute mai sus intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:
- bilant prescurtat, cod 10;
- cont de profit si pierdere, cod 20;
- note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate; optional, ele pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar. Acestea se insotesc de formularul „Date informative” cod 30 si formularul „Situatia activelor imobilizate” cod 40.
- Entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate intocmesc situatii financiare anuale simplificate la 31 decembrie potrivit Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate care cuprind:
- bilant simplificat, cod 10;
- cont de profit si pierdere simplificat, cod 20.
Acestea se insotesc de formularul „Date informative” cod 30 si formularul „Situatia activelor imobilizate” cod 40;
- Entitatile nou-infiintate pot intocmi pentru primul exercitiu financiar de raportare situatii financiare anuale prescurtate sau situatii financiare anuale cu 5 componente.
Mai trebuie sa retinem ca incadrarea in criteriile de marime se efectueaza:
- la sfarsitul exercitiului financiar;
- pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate;
- pe baza balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar.
Firmele care se supun Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile companiilor ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Odinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmesc situatii financiare anuale individuale.