Articole

Scutiri ale prestarilor de servicii in cazul taxarii inverse a facturilor non-UE in cadrul unei case de expeditie

Scutiri ale prestarilor de servicii in cazul taxarii inverse a facturilor non-UE in cadrul unei case de expeditie

Baza legala: Legea nr. 571/2003 cu completarile si modificarile ulterioare

In conformitate cu prevederile art. 133 din Legea nr. 571/2003 cu completarile si modificarile ulterioare, locul general de prestare a serviciilor se determina:

  • in cazul serviciului prestat catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice;
  • cand serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile.

O exceptie de la aceasta regula generala este prevazuta la art. 133 alin (5) lit. b) care precizeaza ca:

  • locul prestarii de servicii este locul unde are loc transportul, proportional cu distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de bunuri, altul decat transportul intracomunitar de bunuri catre persoane neimpozabile;
  • locul prestarii de servicii este locul in care se presteaza efectiv serviciile catre persoane neimpozabile, in cazul serviciilor constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora.

In conformitate cu prevederile art. 143 din Legea nr. 571/2003 cu completarile si modificarile ulterioare, sunt scutite de taxa:

  • prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, legate direct de exportul de bunuri. Scutirea de taxa se justifica de prestator in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania si daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa, pe baza urmatoarelor documente:
  • factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport;
  • contractul incheiat cu beneficiarul;
  • documentele specifice de transport in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii ale acestor documente;
  • documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate.
  • prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate. Scutirea de taxa pentru serviciile de transport de bunuri legate direct de importul de bunuri se justifica de prestator in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania si daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei pe baza urmatoarelor documente:
  • factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin (19) din Codul fiscal, sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport;
  • contractul incheiat cu beneficiarul;
  • documentele specifice de transport sau, dupa caz, copii ale acestor documente;
  • documentele din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost importate in Comunitate si ca valoarea serviciilor este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate.